Strona główna / Aktualności
KOFERENCJA ROZPOCZYNAJĄCA REALIZACJĘ STRATEGII ROZWOJU LOKALNEGO KIEROWANEGO PRZEZ SPOŁECZNOŚĆ (LSR) LGD GOŚCINNA WIELKOPOLSKA
2016-09-08W dniu 05 września 2016 r. w sali konferencyjnej Klasztoru na Św. Górze w Głogówku odbyła się konferencja rozpoczynająca realizację Strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność ( LSR) LGD Gościnna Wielkopolska.
W konferencji uczestniczyli wójtowie, burmistrzowie gmin członkowskich LGD Gościnna Wielkopolska, liderzy lokalni, członkowie, partnerzy Gościnnej Wielkopolski, osoby zainteresowane dofinansowaniem działalności gospodarczej w zakresie produkcji, przetwórstwa i sprzedaży lokalnych produktów żywnościowych z obszaru Gościnnej Wielkopolski oraz media.
Konferencję zaszczycił swoją obecnością przedstawiciel Ministra Rolnictwa pan Jacek Węsierski - Dyrektor Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie.
Prezes Zarządu Stowarzyszenia Marian Poślednik podczas konferencji przedstawił założenia LSR LGD Gościnna Wielkopolska w ramach wykorzystania środków z PROW 2014-2020 w kontekście wykorzystania zasobów przyrodniczych, kształtowania krajobrazu wiejskiego oraz rozwoju produkcji i sprzedaży lokalnych produktów żywnościowych.
Dyrektor LGD Gościnna Wielkopolska Urszula Pużanowska omówiła zasady przyznawania pomocy, świadczenia doradztwa przez pracowników biura LGD oraz plan komunikacji ze społecznością lokalną.
Kapitał terytorialny i inteligentne specjalizacje - kluczowe elementy koncepcji rozwoju Wielkopolski to temat wystąpienia Prof. dr hab. Waldemara Ratajczaka z Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu.
O zachowaniu dziedzictwa przyrodniczego i kształtowaniu krajobrazu wiejskiego mówił Prof. UAM dr hab. Andrzej Macias z Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu.
Prof. nadzw. dr hab. Piotr Konieczny z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu omówił kwestie bezpieczeństwa i jakości produktów żywnościowych wytwarzanych lokalnie.
Swój wykład na temat wykorzystania technologii informacyjno- komunikacyjnych w innowacyjnych programach edukacyjnych oraz produkcji i dystrybucji żywności wygłosili dr inż. Krzysztof Kurowski oraz dr inż. Cezary Mazurek z Poznańskiego Centrum Superkomputerowo - Sieciowego
Dobre praktyki w zakresie rolnictwa biodynamicznego przedstawił Krzysztof Ostrowicki - Członek Zarządu Spółki Rolniczej Juchowo Sp. o.o. .
Podczas konferencji została rozdana ulotka informacyjna mająca na celu poinformowanie potencjalnych wnioskodawców o rozpoczęciu realizacji LSR, jej głównych celach, zasadach przyznawania pomocy oraz kategoriach preferowanych operacji w najwiekszym stopniu realizujących LSR.
W trakcie trwania konferencji przeprowadzone zostało badanie sondażowe, które miało na celu uzyskanie informacji zwrotnej na temat zainteresowania udziałem w realizacji LSR, w tym realizacji konkretnych przedsięwzięć.